Konferencje Miodowy Młyn

Hotel Miodowy Młyn w Opatowie, to 3-gwiazdkowy hotel położony w samym sercu bursztynowego szlaku. Powstał w zaadoptowanym zabytkowym młynie z początków XX wieku.

Dziś Hotel Miodowy Młyn, to obiekt z „duszą” – łączy w sobie elegancję, wygodę i niepowtarzalny urok.

Bogactwo oferowanych atrakcji, nowoczesne zaplecze konferencyjne, sala bankietowa, profesjonalna obsługa zapewnią zarówno wspaniały wypoczynek jak i udane spotkanie biznesowe.

Lokalizacja

Hotel usytuowany jest w pobliżu skrzyżowania dróg krajowych przy trasie:

Kielce – Lublin DK74, DK19

Radom – Rzeszów DK9/E371

Lokalizacja blisko historycznego centrum – 100 metrów, umożliwia zwiedzanie miejscowych atrakcji turystycznych.

Noclegi

60 miejsc w 26 eleganckich komfortowo wyposażonych pokojach oraz apartamentach.

W cenę noclegu wliczone jest śniadanie w formie bufetu, nieograniczony wstęp na siłownię, saunę, WiFi, podatek VAT, monitorowany parking.

Śniadania w formie bufetu: sery, wędliny, jajka, warzywa, sałatki, danie ciepłe z uwzględnieniem wegetarian, pieczywo mieszane, masło, dżemy, jogurty, płatki zbożowe, owoce, ciasta, ciasteczka, kawa, herbata, woda mineralna, soki owocowe, dodatki.

Sale Konferencyjne

Sala Miodowa

Sala konferencyjno – bankietowa z bezpośrednim wyjściem na taras.

Wyposażenie:

  • klimatyzacja
  • oświetlenie naturalne + zaciemnienie
  • bezprzewodowy internet WiFi
  • rzutnik multimedialny, ekran, laptop
  • nagłośnienie sufitowe, mikrofon bezprzewodowy
  • tablica flipchart, papier do flipchartu
  • pisaki, długopisy, notatniki

Sala VIP

Kameralna sala VIP przygotowana na kameralne spotkania biznesowe i małe szkolenia.

Wyposażenie:

  • klimatyzacja,
  • oświetlenie sztuczne,
  • bezprzewodowy internet WiFi,
  • rzutnik multimedialny, ekran, laptop,
  • telewizor LCD,
  • tablica flipchart, papier do flipchartu,
  • pisaki, długopisy, notatniki.

Gastronomia

  • Obiad serwowany: zupa, drugie danie, woda, soki owocowe – 40 PLN/os.
  • Obiad serwowany: zupa, drugie danie, deser, woda, soki owocowe – 47 PLN/os.

Przykładowe menu obiadu – Propozycja I

  • Zalewajka świętokrzyska
  • Marynowana karkówka w sosie pieczeniowym
  • Ziemniaki z wody, zestaw surówek
  • Deser: Panna cotta na sosie malinowym
  • Soki owocowe, woda z miętą i cytryną

Przykładowe menu obiadu – Propozycja II

  • Zupa krem z buraka z regionalnym serem z czosnkiem niedźwiedzim
  • Rolada z kurczaka po królewsku faszerowana mięsem i warzywami
  • Ziemniaki opiekane, zestaw surówek
  • Deser: Mini torcik z piernika polany czekoladą
  • Soki owocowe, woda z miętą i cytryną

Propozycja kolacji bankietowej – 85 PLN

Przystawka: Terrina mięsna serwowana z lekką pianką z zielonego groszku polana sosem miodowo-musztardowym

Danie główne: Wachlarz schabu polany delikatnym sosem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora

Deser: Szarlotka opatowska na sosie waniliowym

Zimna płyta:

  • Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: rolada z kurczaka, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, wędliny regionalne, sosy do mięs, pieczywo.
  • Sałatka gyros, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, śledzie w zaprawie z aromatycznych pomidorów, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
  • Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).

Napoje zimne: woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy

Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki

Propozycja kolacji bankietowej – 95 PLN

Przystawka: Wykwintne roladki z szynki na wyspie kolorowych sałat

Zupa: Krem z białych warzyw z perłami ptysiowymi

Danie główne: Schab a`la Miodowy Młyn faszerowany pieczarką, szynką i groszkiem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora

Deser: Sernik z ganażem czekoladowym

Zimna płyta:

  • Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: schab po świętokrzysku z nadzieniem chrzanowo – cytrynowym, rolada z kurczaka, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, wędliny regionalne, sosy do mięs pieczonych, pieczywo.
  • Sałatka Cesarska z ryżem, wędzoną piersią z kurczaka, ananasem i kukurydzą, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, roladki śledziowe z kolorowymi marynatami, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
  • Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).

Danie gorące: Barszczyk czerwony z pasztecikiem

Napoje zimne: Woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy

Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki

Alkohole

Polecamy miody pitne, wina z lokalnych winnic, wódki i alkohole świata.

Muzyczne klimaty

  • Zabawa przy muzyce mechanicznej DJ: 5 godzin – 900 PLN
  • Zabawa przy orkiestrze: 6 godzin – 3500 PLN
  • Kapela regionalna: 4 godzin – 2500 PLN

Eventy tematyczne

Krok po kroku wprowadzamy naszych Gości w świat naszych pasji, dzięki temu możemy tworzyć kreatywne projekty.

Degustacja miodów pitnych

We wspólnym gronie nasi Goście poznają zarys historyczny miodu pitnego – najstarszego napoju alkoholowego oraz trunku polskiej arystokracji.

Degustację prowadzą znawcy miodów ubrani w stroje wzorowane na oryginalnych siedemnastowiecznych ubiorach, częstując Gości miodem w kamionkowych czarkach.

W części zasadniczej widowiska degustacja połączona jest z „pogadanką” na temat typów i rodzajów miodów.

Degustacja prowadzona jest w odpowiedniej kolejności począwszy od Trójniaka, poprzez Dwójniaka zakończywszy na Półtoraku.

Miody serwowane są na zimno i gorąco. Uczestnicy sami dobierają zioła i przyprawy uwalniając tym samym nowe smaki „przedniego trunku”.

Podsumowaniem degustacji jest kultywowanie tradycji picia miodów pitnych, wspólna dyskusja i rozmowa na temat wrażeń smakowych.

Cena: 45 zł/os.

Nocne zwiedzanie Zamku Krzyżtopór z iluminacją świetlną zamku, pokaz pojedynku w wykonaniu Bractwa Rycerskiego, przewodnik, spotkanie z duchem Białej Damy – 48 zł/os.

Kulinarno – muzyczne podróże bez pakowania walizek to niesamowita przygoda, w trakcie której bawimy się przy muzyce i kosztujemy serwowanych przez szefa kuchni specjałów z wybranego regionu świata. Cena od 100 zł/os.

Atrakcje turystyczne

  • Zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej Opatowa
  • Zwiedzanie kolegiaty Św. Marcina z XII w. w Opatowie ze słynnym ołtarzem “Lament Opatowski”
  • Zwiedzanie ruin zamku Krzyżtopór – 17 km
  • Zwiedzanie Krzemionek – 25 km
  • Zwiedzanie Sandomierza – 30 km
  • Święty Krzyż – 30 km
  • Ćmielów, żywe muzeum porcelany – 16 km

Możliwość zamówienia przewodnika i transportu.

Opatów – XII-wieczna Kolegiata św. Marcina, Brama Warszawska z XVI wieku wraz z pozostałościami dawnych murów obronnych.

W bliskiej okolicy:

17 km – Magnacki zamek Krzyżtopór w Ujeździe, największy w Europie do czasu wybudowania Wersalu. Historia powstania pałacu i jego świetności pozostaje wciąż nie do końca poznana. Jest to powodem do narastania wokół niego legend. Jedną z nich jest opowieść o zastosowaniu w pałacu symboliki liczb nawiązującej do kalendarza: okien miał tyle, ile dni w roku, pokoi tyle, ile tygodni; sal wielkich tyle, ile miesięcy, a cztery narożne jego baszty odpowiadały liczbie kwartałów.

30 km – Święty Krzyż Najstarsze sanktuarium na ziemiach polskich, w którym od 1000 lat są przechowywane i czczone Relikwie Krzyża Świętego. Ufundowanie opactwa świętokrzyskiego przypisuje się Bolesławowi Chrobremu i datuje się na rok 1006. Istnieje też wersja, która dzieło to przypisuje Bolesławowi Krzywoustemu. Opactwo pierwotnie oddano Benedyktynom. Było ono wielokrotnie łupione. Największy rozkwit zawdzięczało panowaniu Jagiellonów, a w szczególności Kazimierza Jagiellończyka.

16 km – Pierwsze i jedyne w Polsce Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie zaprasza do obejrzenia na żywo jak ręcznie powstaje porcelana. Fabryka Porcelany zatrzymała w czasie ponadczasowe wartości i osiągnięcia pokoleń pracujących w porcelanie. Odtworzyła najlepsze wzory, tradycje i wartości, ponieważ porcelana to więcej niż szlachetny wyrób.

25 km – Kompleks prahistorycznych kopalń krzemienia pasiastego w Krzemionkach koło Ostrowca Świętokrzyskiego to jeden z najciekawszych i największych obiektów tego typu na świecie. Ze względu na swoją wyjątkowość i walory naukowe teren kopalń jest objęty ochroną archeologiczną i przyrodniczą oraz posiada status Pomnika Historii. Pradziejowe kopalnie krzemienia w Krzemionkach pretendują także do wpisania na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO.

Oferta obowiązuje od 20.09.2018 do 31.12.2019

W celu sprawdzenia wolnych terminów lub rezerwacji prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy:
Iwona Bąk, tel: +48 533 355 394, e-mail: i.bak@miodowymlyn.pl.