Gastronomia
- Obiad serwowany: zupa, drugie danie, woda, soki owocowe – 40 PLN/os.
- Obiad serwowany: zupa, drugie danie, deser, woda, soki owocowe – 47 PLN/os.
Przykładowe menu obiadu – Propozycja I
- Zalewajka świętokrzyska
- Marynowana karkówka w sosie pieczeniowym
- Ziemniaki z wody, zestaw surówek
- Deser: Panna cotta na sosie malinowym
- Soki owocowe, woda z miętą i cytryną
Przykładowe menu obiadu – Propozycja II
- Zupa krem z buraka z regionalnym serem z czosnkiem niedźwiedzim
- Rolada z kurczaka po królewsku faszerowana mięsem i warzywami
- Ziemniaki opiekane, zestaw surówek
- Deser: Mini torcik z piernika polany czekoladą
- Soki owocowe, woda z miętą i cytryną
Propozycja kolacji bankietowej – 85 PLN
Przystawka: Terrina mięsna serwowana z lekką pianką z zielonego groszku polana sosem miodowo-musztardowym
Danie główne: Wachlarz schabu polany delikatnym sosem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora
Deser: Szarlotka opatowska na sosie waniliowym
Zimna płyta:
- Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: rolada z kurczaka, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, wędliny regionalne, sosy do mięs, pieczywo.
- Sałatka gyros, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, śledzie w zaprawie z aromatycznych pomidorów, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
- Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).
Napoje zimne: woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy
Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki
Propozycja kolacji bankietowej – 95 PLN
Przystawka: Wykwintne roladki z szynki na wyspie kolorowych sałat
Zupa: Krem z białych warzyw z perłami ptysiowymi
Danie główne: Schab a`la Miodowy Młyn faszerowany pieczarką, szynką i groszkiem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora
Deser: Sernik z ganażem czekoladowym
Zimna płyta:
- Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: schab po świętokrzysku z nadzieniem chrzanowo – cytrynowym, rolada z kurczaka, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, wędliny regionalne, sosy do mięs pieczonych, pieczywo.
- Sałatka Cesarska z ryżem, wędzoną piersią z kurczaka, ananasem i kukurydzą, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, roladki śledziowe z kolorowymi marynatami, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
- Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).
Danie gorące: Barszczyk czerwony z pasztecikiem
Napoje zimne: Woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy
Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki
Alkohole
Polecamy miody pitne, wina z lokalnych winnic, wódki i alkohole świata.
Muzyczne klimaty
- Zabawa przy muzyce mechanicznej DJ: 5 godzin – 900 PLN
- Zabawa przy orkiestrze: 6 godzin – 3500 PLN
- Kapela regionalna: 4 godzin – 2500 PLN
Eventy tematyczne
Krok po kroku wprowadzamy naszych Gości w świat naszych pasji, dzięki temu możemy tworzyć kreatywne projekty.
Degustacja miodów pitnych
We wspólnym gronie nasi Goście poznają zarys historyczny miodu pitnego – najstarszego napoju alkoholowego oraz trunku polskiej arystokracji.
Degustację prowadzą znawcy miodów ubrani w stroje wzorowane na oryginalnych siedemnastowiecznych ubiorach, częstując Gości miodem w kamionkowych czarkach.
W części zasadniczej widowiska degustacja połączona jest z „pogadanką” na temat typów i rodzajów miodów.
Degustacja prowadzona jest w odpowiedniej kolejności począwszy od Trójniaka, poprzez Dwójniaka zakończywszy na Półtoraku.
Miody serwowane są na zimno i gorąco. Uczestnicy sami dobierają zioła i przyprawy uwalniając tym samym nowe smaki „przedniego trunku”.
Podsumowaniem degustacji jest kultywowanie tradycji picia miodów pitnych, wspólna dyskusja i rozmowa na temat wrażeń smakowych.
Cena: 45 zł/os.
Nocne zwiedzanie Zamku Krzyżtopór z iluminacją świetlną zamku, pokaz pojedynku w wykonaniu Bractwa Rycerskiego, przewodnik, spotkanie z duchem Białej Damy – 48 zł/os.
Kulinarno – muzyczne podróże bez pakowania walizek to niesamowita przygoda, w trakcie której bawimy się przy muzyce i kosztujemy serwowanych przez szefa kuchni specjałów z wybranego regionu świata. Cena od 100 zł/os.
Atrakcje turystyczne
- Zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej Opatowa
- Zwiedzanie kolegiaty Św. Marcina z XII w. w Opatowie ze słynnym ołtarzem “Lament Opatowski”
- Zwiedzanie ruin zamku Krzyżtopór – 17 km
- Zwiedzanie Krzemionek – 25 km
- Zwiedzanie Sandomierza – 30 km
- Święty Krzyż – 30 km
- Ćmielów, żywe muzeum porcelany – 16 km