Gastronomia
- Obiad serwowany: zupa, drugie danie, woda, soki owocowe – 49 PLN/os.
- Obiad serwowany: zupa, drugie danie, deser, woda, soki owocowe – 59 PLN/os.
Przykładowe menu obiadu – Propozycja I
- Zalewajka świętokrzyska
- Marynowana karkówka w sosie pieczeniowym
- Ziemniaki z wody, zestaw surówek
- Deser: Panna cotta na sosie malinowym
- Soki owocowe, woda z miętą i cytryną
Przykładowe menu obiadu – Propozycja II
- Zupa krem z buraka z regionalnym serem z czosnkiem niedźwiedzim
- Rolada z kurczaka po królewsku faszerowana mięsem i warzywami
- Ziemniaki opiekane, zestaw surówek
- Deser: Mini torcik z piernika polany czekoladą
- Soki owocowe, woda z miętą i cytryną
Propozycja kolacji bankietowej – 115 PLN
Przystawka: Terrina mięsna serwowana z lekką pianką z zielonego groszku polana sosem miodowo-musztardowym
Danie główne: Wachlarz schabu polany delikatnym sosem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora
Deser: Szarlotka opatowska na sosie waniliowym
Zimna płyta:
- Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: rolada z kurczaka, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, wędliny regionalne, sosy do mięs, pieczywo.
- Sałatka gyros, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, śledzie w zaprawie z aromatycznych pomidorów, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
- Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).
Napoje zimne: woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy
Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki
Propozycja kolacji bankietowej – 127 PLN
Przystawka: Wykwintne roladki z szynki na wyspie kolorowych sałat
Danie główne: Schab a`la Miodowy Młyn faszerowany pieczarką, szynką i groszkiem, ziemniaki z wody, surówka z białej kapusty marchewki, jabłka i pora
Deser: Sernik z ganażem czekoladowym
Zimna płyta:
- Patery staropolskich wędlin i mięs pieczonych: schab po świętokrzysku z nadzieniem chrzanowo – cytrynowym, rolada z kurczaka, schab pieczony w aromacie jabłek i rozmarynu, karkówka pieczona w aromacie ziołowym, wędliny regionalne, sosy do mięs pieczonych, pieczywo.
- Sałatka Cesarska z ryżem, wędzoną piersią z kurczaka, ananasem i kukurydzą, sałatka makaron farfalle z brokułami, fasolką szparagową i sosem pesto oprószona płatkami parmezanu, roladki śledziowe z kolorowymi marynatami, tymbaliki drobiowo – warzywne, tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym.
- Marynaty świętokrzyskie (m.in. śliwka szydłowska w occie, staropolska gruszka marynowana w zalewie korzennej, ogórki w gorczycy).
Danie gorące: Barszczyk czerwony z pasztecikiem
Napoje zimne: Woda niegazowana w dzbankach z miętą i cytryną, soki: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy
Napoje gorące: kawa, herbata, dodatki
Alkohole
Polecamy miody pitne, wina z lokalnych winnic, wódki i alkohole świata.
Muzyczne klimaty
- Zabawa przy muzyce mechanicznej DJ: 5 godzin – 1700 PLN
Eventy tematyczne
Krok po kroku wprowadzamy naszych Gości w świat naszych pasji, dzięki temu możemy tworzyć kreatywne projekty.
Tajemnice Zamku Krzyżtopór
Zwiedzanie ruin Zamku Krzyżtopór największej Rezydencji Magnackiej w Europie poł. XVI. Według legendy zamek wzniesiony był na wzór kalendarza: posiadał tyle okien ile dni w roku, tyle pokoi ile tygodni, tyle sal ile miesięcy i 4 wieże będące symbolem 4 pór roku. Ponadto w ośmiobocznej wieży strop sali stanowiło egzotyczne akwarium z egzotycznymi rybami…..
Osada neolityczna w Kopcu z okresu 3700 a 1900 rokiem przed naszą erą. Rekonstrukcje pracowni krzemieniarza, plecionkarza, pracownia ceramiczna i inne obiekty gospodarcze oraz mini zoo z epoki kamienia.
Opatów na Bursztynowym Szlaku. Pełen ciekawostek spacer z przewodnikiem po Opatowie, pierwszej komandorii Templariuszy na ziemiach polskich. Oferta zawiera: zwiedzanie najdłuższych podziemi opatowskich, XII wieczną Kolegiatę św. Marcina, Muzeum Geodezji i Kartografii.
Winnica, ogrody ziołowe, wąwozy lessowe i strefa relaksu.
Zwiedzanie z degustacją win w Winnicy Terra, tajniki produkcji wina. Wino o zachodzie słońca.
Zwiedzanie winnicy tuż przed zachodem słońca, degustacja win i przekąsek w Altanie na szczycie winnicy.
Atrakcje turystyczne
- Zwiedzanie podziemnej trasy turystycznej Opatowa
- Zwiedzanie kolegiaty Św. Marcina z XII w. w Opatowie ze słynnym ołtarzem “Lament Opatowski”
- Zwiedzanie ruin zamku Krzyżtopór – 17 km
- Zwiedzanie Krzemionek – 25 km
- Zwiedzanie Sandomierza – 30 km
- Święty Krzyż – 30 km
- Ćmielów, żywe muzeum porcelany – 16 km