PL | EN | RU     recepcja@miodowymlyn.pl  tel: 533 355 393, 15 831 00 50

Menu – restauracja Miodowy Młyn

pakiet_wielkdsdanocny_baner

KUCHNIA SOUS VIDE

450 g Pierś z kaczki przygotowana techniką sous-vide serwowana na purée z brukwi w sosie winno-porzeczkowym/ Sous-vide breast of duck served with turnip purée and blackcurrant sauce (gluten free option available upon request) 50 pln

Nasza specjalność

Dania grilowane na kamieniach lawy wulkanicznej

Jeżeli Państwa oczekiwania co do jedzenia są wysokie niczym szczyty Alp, koniecznie należy spróbować dań przygotowanych na kamieniach lawy wulkanicznej.

Kamień lawowy jest otrzymywany z lawy wulkanicznej we włoskich Alpach.Grillowanie na kamieniach jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłku.

Dania przygotowane przy minimalnym użyciu tłuszczu są doskonale soczyste oraz zapewniają niezapomniane wrażenia smakowe.

180 g Grillowany filet z kurczaka / Fillet of chicken grilled on the stones of volcanic lava 19 pln
150 g Warzywa grillowane / Grilled vegetables 10 pln
180 g Grillowany karczek / Pork neck grilled on the stones of volcanic lava 19 pln

szk

Szef Kuchni Poleca

250 g Zupa – krem z dyni / Pumpkin soup with roasted seeds and cream 11 pln
250 g Zupa krem z buraka z regionalnym serem z czosnkiem niedźwiedzim/ Creamy beet soup with regional cheese with wild garlic 10 pln
350 g Policzki wołowe w czerwonym winie na purée pietruszkowo-selerowym / Beef cheeks in red wine with celery and parsley puré 28 pln
350 g Stek z polędwicy wołowej na gratin ziemniaczanym i z sosem winnym / Beef sirloin steak on potato gratin and wine sauce 44 pln
580 g Żeberka peklowane, owędzane drewnem, podawane z jarzębiną i staropolską kapustą z grochem winnym / Cured, wooden smoked pork ribs served with Rowan Berries and old-fashioned cabbage and peas 29 pln
180 g Maliny zapiekane pod pianką / Baked raspberries under foam 12 pln

ZAKĄSKI / APPETIZERS

130 g Tatar z polędwicy wołowej / Beef sirloin tartare 26 pln
180 g Krewetki królewskie w sosie winno, czosnkowo, maślanym / King prawns buttery garlic wine sauce 30 pln
200 g Tradycyjny śledź z beczki z sałatką z cebuli w śmietanie  / Traditional herring from a barrel in creamy sauce with onion 12 pln

SAŁATKI / SALADS

 350 g Sałatka Cezar (sałata lodowa, pomidor, parmezan, pikantne, kęski kurczaka z sosem kaparowo – serowym, grzanka, chipsy boczkowe) / Chicken Ceasar Salad( lettuce, parmesan, tomato, spicy chicken pieces with sauce, toast, backon crisps) 17 pln
 280 g Sałatka szefa z serem wędzonym, gruszką, dynią, jarmużem, sałatą, ogórkiem i sosem malinowo – jałowcowym / Chef‘s salad with smoked cheese, pear, pumpkin, kale, sald, cucumber and raspberry juniper sauce 20 pln

ZUPY / SOUPS

250 g Rosół serwowany z makaronem /Broth served with noodles 10 pln
250 g Zalewajka świętokrzyska / Traditional soup from świętokrzyskie region 10 pln
250 g Zupa – krem z dyni  /  Pumpkin soup with roasted seeds and cream 11 pln
250 g Zupa krem z buraka z regionalnym serem z czosnkiem niedźwiedzim / Creamy beet soup with regional cheese with wild garlic 10 pln

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

150 g Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu / Pork tenderloin with green peppercorn sauce 21 pln
250 g Kotlet schabowy z kością / Bone-in Pork Chop 18 pln
450 g Kotlet młynarza podany na plackach ziemniaczanych / Miller chop served on potato cakes 24 pln
350 g Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym / Chicken tagliatelle with spinach and sundried tomatoes in a creamy mushroom sauce 24 pln
7 szt. Pierogi z gęsiną i kurkami / Goose and wild mushrooms dumplings 26 pln
580 g Żeberka peklowane, owędzane drewnem, podawane z jarzębiną i staropolską kapustą z grochem winnym / Cured, wooden smoked pork ribs served with Rowan Berries and old-fashioned cabbage and peas 29 pln

DANIA Z RYB / FISH

1 szt. Makrela z pieca/ Oven baked Mackerel 32 pln
160 g Stek z łososia na krewetkach / Salmon steak on prawns 36 pln
450 g Stek z tuńczyka podany na cieciorce ze szpinakiem, boczkiem oraz salsą z pomidorami (polecamy również wersję wegetariańską) /Tuna steak served on chickpeas with spinach, bacon and tomato salsa 40 pln
450 g Stek z tuńczyka podany na cieciorce ze szpinakiem w towarzystwie z salsą z suszonymi pomidorami/ Tuna steak served on chickpeas with spinach served with sundried tomatoes 40 pln

DANIA WEGETARIAŃSKIE / VEGETARIAN

8 szt. Pierogi ze szpinakiem na sosie Dor Blue zapiekane z parmezanem / Baked spinach dumplings with Dor Blue sauce and parmesan cheese Dumplings 18 pln
7 szt. Pierogi z kaszą jaglaną i niedźwiedzim czosnkiem na sosie ze śliwki szydłowskiej/ Dumplings with millet, polish cottage cheese and bear’s garlic served on plum sauce 19 pln
7 szt. Pierogi z płatkami dzikiej róży, lekką śmietaną i cynamonem/ Dumplings with wild rose petals, light cream and cinnamon 19 pln

DESERY / DESSERTS

220 g Puchar lodów z owocami i bitą śmietaną / Ice cream with fruit and whipped cream 14 pln
120 g Gorąca szarlotka po opatowsku z gałką lodów na sosie krówkowym / Hot traditional apple pie with ice-cream and fundge sauce 10 pln
1 por. Fondant czekoladowy z gorącym sercem Krówki Opatowskiej na sosie malinowym / Chocolate fondant with Krówka Opatowska on raspberries sauce 14 pln
220 g Śliwka z Szydłowa duszona w kawie i miodzie, serwowana na kruchej łódce z serkiem mascarpone i słonym karmelem / Regional plum stewed in coffee and honey, served with mascarpone cheese and salted caramel 12 pln
1 por. Sernik dyniowy podawany z dipem z czerwonych owoców oraz marynowanej dyni, serwowany z sosem z gorzkiej czekolady i szczyptą chili / Pumpkin cheesecake served with friut dips served with dark chocolate sauce and a pinch of chilli 12 pln

Miodowy Młyn dla dzieci

 

180 g Rosół z makaronem / Chicken broth with noodles 6 pln
180 g Filet drobiowy panierowany, opiekane ziemniaczki, surówka z ogórków / Breaded Chicken breast, baked potatoes, cucumber salad 12 pln
160 g Panierowany filet z ryby, frytki, surówka z marchwi / Breaded fish fillet, french fries, carrot salad 11 pln
120 g Lody z bitą śmietaną / Ice Cream with whipped cream 8 pln
120 g Naleśniki z dżemem / Jam Pancakes 7 pln
120 g Naleśniki z nutellą / Nutella Pancakes 8 pln

DODATKI / SIDE DISHES

200 g Ziemniaki z wody /New boiled potatoes 4,5 pln
200 g Ziemniaki opiekane / Backed potatoes 5 pln
200 g Frytki / French fries 5 pln
150 g Kasza gryczana / Buckwheat 4 pln
150 g Ryż / Rice 4 pln
200 g Mizeria ze śmietaną /Cucumber salad with sour cream 6 pln
150 g Sałata zielona z sosem vinegrette / Green lettuce with souce vinegrett 5 pln
150 g Młoda kapusta zasmażana / Fried cabbage 5 pln
150 g Warzywa z wody / Boiled vegetables 5 pln
150 g Zestaw surówek / Mix salad 4,5 pln
200 g Sałatka z pomidorów / salad with tomatoes 6 pln
150 g Szpinak na śmietanie z czosnkiem / Spinach on sour cream with garlic 8 pln
150 g Buraczki zasmażane / Browned beetroot 5 pln
200 g Staropolska kapusta z grochem /Old-fashioned cabbage with peas 6 pln